Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک کارشناس محیط زیست با بیان اینکه ترکیه قصد دارد از مسئله آب به‌عنوان ابزار فشار سیاسی استفاده کند، گفت: ترکیـه در بازه ۱۸ سـاله (۲۰۰۳ تا ۲۰۲۰) تعـداد ۵۸۵ سـد روی رودخانه‌هایـش احـداث کـرده! علاوه بر گاپ, پروژه سدسازی موسوم به "داپ" هم در دست اجراست.

به گزارش تسنیم؛ به تازگی ترکیه به موضع ایران و عراق مبنی بر تأثیر سوء سدسازی‌های بی‌ضابطه کشور در تشدید بحران ریزگردها در ایران و عراق واکنش نشان داده و سخنگوی وزارت خارجه ترکیه، تأثیر سدسازی در این کشور بر ایجاد گرد و غبار در ایران و عراق را، ادعایی غیر علمی توصیف کرده و مدعی شد که این گرد و غبارها از بیابان‌های خاورمیانه و آفریقا نشأت می‌گیرند!

در پاسخ به این ادعا, محمدصابر باغخانی‌پور, مدیرعامل اندیشکده ماکا و کارشناس محیط زیست در گفت‌وگو با تسنیم اظهار کرد: پروژه‌های سدسازی ترکیه تنها محدود به پروژه گاپ نمی‌شود و این کشور از 20 سال پیش، ساخت 10 ابرپروژه سدسازی را شروع کرده است؛ ترکیه با تکمیل پروژه "گاپ" 5 برابر ظرفیت دجله و فرات بر روی آن‌ها سدسازی کرده است و شکی نیست که این بارگذاری بی‌ضابطه سبب وقوع ریزگرد در کشورهای پایین‌دست حوضه آبخیز دجله و فرات از جمله ایران و عراق خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: علاوه بر گاپ, پروژه سدسازی موسوم به "داپ" نیز بر روی بالادست حوضه رود ارس در حال بارگذاری است که با تکمیل آن مشابه این اتفاق در حوضه رود ارس نیز اتفاق خواهد افتاد! رئیس جمهور سابق ترکیه چند سال قبل عنوان کرد که هر بشکه نفت در برابر هر بشکه آب که این جمله به وضوح بیانگر هدف ترک‌ها برای جلوگیری از ورود آب‌های برون‌مرزی به کشورهای همسایه به ویژه ایران, عراق و ... است.

کارشناس محیط زیست تصریح کرد: ترکیه از گذشـته برنامـه بسـیار جـدی بـرای اسـتفاده از آب به عنـوان ابـزار سیاسـی و امنیتـی علیـه کشـورهای همسـایه داشـته اسـت؛ بـرای نمونـه ترکیـه در بازه 18 سـاله (2003 تا 2020) تعـداد 585 سـد روی رودخانه‌هایـش احـداث کـرده اسـت در حالیکـه تعـداد کل سـدهای احداث شـده ترکیـه برای حـدود 56 سـال قبـل از آن 276 سـد بـود! یعنـی فقـط در 18 سـال اخیـر 585 سـد اضافـه کرده اسـت!

باغخانی‌پور با بیان اینکه طبیعی است که دولت ترکیه ادعای ما مبنی بر تأثیر این سدسازی‌ها بر بحران ریزگردها را غیرعلمی بداند, گفت: سیاست جمهوری اسلامی در قبال دیپلماسی آب باید ثابت باشد به این معنی که چه در جایی که بالادست هستیم و چه در جایی که پایین دست هستیم, باید رویکرد ثابتی را داشته باشیم مثلاً اگر در موضوع افغانستان پایین‌دست هستیم, بتوانیم حق خود را مطالبه کنیم و اگر در موضوع عراق بالادست هستیم, حق‌آبه این کشور را بپردازیم.

وی با تأکید بر اینکه باید در رابطه با سدسازی‌های ترکیه به جوامع بین‌المللی شکایت کنیم, گفت: البته ما تنها کشوری هستیم که در سیاست‌های بالادستی خود علناً عنوان کردیم که باید از خروج آب‌های برون‌مرزی جلوگیری کنیم؛ این موضوع باعث می‌شود ما در دادگاه‌های حقوقی با شکست رو به رو شویم که این قانون باید اصلاح شود.

این کارشناس محیط زیست متذکر شد: ترکیه قصد دارد از مسئله آب به عنوان ابزار فشار سیاسی استفاده کند؛ ترکیه به شکلی در رسانه‌ها وانمود کرده است که ایران مقصر اختلافات منطقه‌ای در موضوع آب است و در اثر این تبلیغات جهان نیز بخشی از این ادعا را پذیرفته است و با وجود اینکه مقصر کم‌آبی عراق، کشور ترکیه است اما این کشور از ایران شکایت کرده است!

باغخانی‌پور توضیح داد: در بیـش از 158 حوضـه آبخیز بین‌المللی در دنیا، هیچ مکانیزم و قرارداد و معاهده همکاری دوجانبه‌ای بر سر بهره‌برداری وجـود ندارد, عـلاوه بـر ایـن از 234 تـالاب بین‌المللـی مشـترک ثبت شـده در کنوانسیون بین‌المللی رامسر که بین 91 کشـور مشـترک اسـت، فقـط 14 تـالاب مکانیـزم بهره‌بـرداری مشـترک داشـته و 220 تـالاب بین‌المللـی هیـچ مکانیزمی بـرای بهره‌بـرداری مشـترک ندارنـد.

مدیرعامل اندیشکده ماکا یادآور شد: از پنـج حوضـه پرتنـش دنیـا، کشـور ایران در دو حوضـه مشـترک اسـت؛ حوضـه آبریـز دجلـه و فـرات در غـرب و حوضـه آبریز آمودریا در شمال شرق ایران؛ یعنی کشورما میان دو حوزه از پرتنش‌ترین حوضه‌های آبخیز دنیا احاطه شده است! با توجه به این شرایط به نظر می‌رسد دیپلماسی فعالانه ایران در حوزه آب و ایجاد مکانیزم‌های بهره‌برداری در حوضه‌های آبخیز مشترک با کشورهای همسایه بهترین مسیر برای اصلاح وضع موجود و نجات محیط زیست و کاهش آسیب‌های ناشی از آن به مردم است.

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: کارشناس محیط زیست پروژه سدسازی ایران و عراق دست هستیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۴۸۶۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افتتاح پروژه حرم تاحرم و پمپاژ آبرسانی به ۸ روستای بردسکن

همزمان با سفر رئیس سازمان بسیج سازندگی کشور به بردسکن دو پروژه بزرگ حرم تا حرم و اجرای طرح پمپاژ آبرسانی به ۸ روستای بخش شهرآباد بردسکن با ارزش ۲۰۰ میلیارد ریال افتتاح و مورد بهره برداری قرار گرفت. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بردسکن، سردار محمد زهرایی در آیین افتتاح پروژه حرم تا حرم ( آسفالت بلوار رسالت از مزار شهدای گمنام تا گلزارشهدای شهرآباد) که با حضور مسئولان استانی و شهرستانی برگزار شد اظهارداشت: پروژه آسفالت مزار شهدای گمنام شهرآباد تا گلزار شهدای این شهر به طول 3 کیلومتر با 120 میلیارد ریال هزینه به صورت مشارکتی از محل اعتبارات بسیج سازندگی وشهرداری شهرآباد اجرا شده است، موجب سهولت افراد برای زیارت گلزار شهدا وشهدای گمنام در این منطقه شد.

بهره برداری از 1100 مسکن محرومین توسط بسیج سازندگی در خراسان رضوی

وی افزود: پروژه آبرسانی خط انتقال به روستاهای فیروزآباد و از این روستا تا روستاهای عبدل آباد و چراغچی به طول 7.5 کیلومتر که هرساله در ایام تابستان با مشکل کم آبی مواجه بودند از محل اعتبارات محرومیت زدایی سپاه پاسداران به ارزش 80 میلیارد ریال با تقویت مخزن و ایستگاه پمپاژ از امروز وارد مدار می شود، و دیگر اهالی این روستاها مشکل کم فشاری آب را نخواهند داشت.

رئیس سازمان بسیج سازندگی کشور با بیان اینکه 6 هزار گروه جهادی در سطح استان خراسان رضوی سال گذشته بالغ بر 2950 پروژه به سرانجام رساندند گفت: ان‌شاءالله در هفته بسیج سازندگی بیش از 1100 مسکن محرومین با همکاری کمیته امداد به بهره برداری می رسد.

اجرای 2 هزار و 680 پنل خورشیدی خانگی توسط بسیج سازندگی

سردار زهرایی از اجرای پنل های خورشیدی خانگی توسط بسیج سازندگی کشور خبرداد و گفت: سال گذشته بسیج سازندگی 2 هزار و 680 مورد پنل های خورشیدی خانگی را به سرانجام رساند که در خراسان رضوی هم تعداد خوبی اجرا شد و 30 مورد در منطقه بردسکن انجام شده است که امروز به بهره‌ برداری رسید.

وی گفت: اجرای طرح پنل‌های خورشیدی برای حمایت از روستاییان در اولویت بسیج سازندگی کشور است. طرح ملی جهش تولید با مشارکت مردم توسط بسیج تهیه و به زودی تحویل دولت و مجلس می‌شود.

رئیس سازمان بسیج سازندگی کشور با اشاره به شعار سال جهش تولید با مشارکت مردم گفت: طرح ملی جهش تولید با مشارکت مردم را بسیج طی یک ماه آینده به دولت و مجلس ارائه می‌کند که طرح های اشتغال زایی و تولیدی است.

انتهای پیام/282

دیگر خبرها

  • بررسی روند اجرای طرح جهش تولید در دیم زارهای مرگور ارومیه
  • ادعای وزیر دفاع ترکیه درباره حضور پ ک ک در داخل مرزهای ایران
  • اجرای بزرگ‌ترین پروژه درمانی خراسان شمالی آغاز شد
  • دولت سیزدهم طلسم بهره‌ برداری از خط ریلی شلمچه-بصره را می شکند؟
  • پروژه «جاده توسعه» از آغاز 2025 وارد فاز اجرایی می‌ شود
  • افتتاح پروژه حرم تاحرم و پمپاژ آبرسانی به ۸ روستای بردسکن
  • پیاده‌راه‌های همدان از زیباترین پیاده‌راه‌های کشور است
  • بمباران شمال عراق از سوی ترکیه
  • ساخت ۱۲ هزار واحد مسکونی در کل کشور در سال گذشته
  • نقش جاده ابریشم ترکیه در معادلات خاورمیانه/ اردوغان پروژه آمریکا را دور زد؟