Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-03@12:39:50 GMT

تبعات افتتاح سد ایلیسوی ترکیه برای همسایگان

تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۶۷۵۹۱۳

تبعات افتتاح سد ایلیسوی ترکیه برای همسایگان

سد ایلیسو در جنوب ترکیه که از حدود ۳ سال پیش در حال آبگیری بود، هفته گذشته توسط رئیس جمهوری ترکیه به صورت رسمی افتتاح شد، ولی از همان زمان، اعتراضات به سیاست‌‎های آبی این کشور و تاثیرات منفی این سد بر زندگی مردم پایین دست افزایش یافت.

به گزارش قدس آنلاین، این روزها نگرانی از کاهش آب دجله در پی آبگیری سد ایلیسوی ترکیه به موضوع تنش بین عراق و ترکیه تبدیل شده ولی مقامات ترکیه مدعی هستند که میزان برداشت آنها از این سد بیشتر از حقابه ترکیه نیست و نیمی از آب آن نیز در رودخانه جاری خواهد بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

علاوه بر رسانه ها، مقامات و مردم عراق، رسانه های ایران نیز بر تاثیرات منفی افتتاح این سد بر روی زندگی مردم جنوب عراق و به خصوص بر افزایش احتمال بروز پدیده گرد و غبار در جنوب ایران متمرکز شده اند، ولی مقامات ترکیه با رد این تاثیرات، خواهان بررسی همه جوانب حوزه آبریز رودخانه دجله توسط کارشناسان ۳ کشور ایران، عراق و ترکیه شده‌اند.

اردوغان در مراسم افتتاح این سد، پروژه ایلیسو را نماد صلح، برادری، آرامش، رفاه و قدرت ترکیه و یکی از بزرگترین سدهای با نیروگاه برقابی عنوان کرد و گفت که "منازعات آینده برای کنترل منابع آب و تولید مواد غذایی رخ خواهد داد."

وی با اشاره به سرمایه گذاری ۲۸.۴ میلیارد دلاری ترکیه در ۱۹ سال گذشته برای احداث ۸ هزار و ۸۱۷ طرح مدیریت منابع آب گفت: ترکیه در دو دهه گذشته ۶۱۳ سد با گنجایش ۴۶ میلیارد متر مکعب احداث کرده و مجموع ذخایر سدهای ترکیه به ۱۷۹ میلیارد متر مکعب رسیده است.

رئیس جمهور ترکیه همچنین از افزوده شدن ۲۰ میلیون هکتار به مجموع اراضی آبی ترکیه در ۱۹ سال گذشته گفت: از این اراضی تاکنون بالغ بر ۶ میلیارد دلار درآمد حاصل شده است.

اردوغان همچنین با اشاره به ساخت ۶۰۵ نیروگاه برقابی در ترکیه در دو دهه گذشته افزود: با احداث این سدها، مجموع تولید برق ترکیه از ۳۲ هزار مگاوات به ۱۰۰ هزار مگاوات افزایش یافته است.

سد ایلیسو بر روی سرشاخه‌های رودخانه دجله احداث شده و به عنوان بزرگترین سد ساخته شده بر روی این رودخانه، یک پروژه برقابی محسوب می شود که نقش مهمی برای تامین انرژی کشور ترکیه خواهد داشت.

مقامات ترکیه مدعی هستند که این سد با هدف تولید انرژی برقابی احداث شده و پس از آبگیری کامل، مشکلی برای جریان آب رودخانه دجله ایجاد نخواهد کرد.

بر اساس برنامه زمان بندی شده بین عراق و ترکیه، مقرر شده بود که این سد در مدت ۳ سال آبگیری شود تا جریان آب رودخانه قطع نشود و بر اساس این توافق، افتتاح رسمی این سد پس از ۳ سال انجام شد.

کارشناسان مدعی هستند که این سد، به کاهش دبی آب دجله در پی خشکسالی منجر شده و مشکلات جدی برای مردم عراق و کاهش آب در پایین دست سد ایجاد خواهد کرد. اما مراد آجو مدیر کل امور آب دولتی ترکیه در گفت و گو با خبرگزاری آناتولی ترکیه اعلام کرد که این سد با هدف تولید انرژی برقابی احداث شده و برق تولید شده توسط نیروگاه سد، سالانه بالغ بر ۱.۵ میلیارد دلار درآمد برای اقتصاد ترکیه خواهد داشت.

وی اضافه کرد: ارتفاع این سد از بستر رودخانه ۱۳۵ متر بوده و با ۶ توربین تولید برق و نیروگاه نصب شده آن به قدرت یک هزار و ۲۰۰ مگاوات، قادر است سالانه چهار میلیارد و ۱۲۰ میلیون کیلووات ساعت برق تولید کند.

آجو همچنین با اشاره به صرف ۱.۵ میلیارد یورو برای احداث این پروژه گفت: با راه اندازی کامل نیروگاه نصب شده این سد، چهار درصد انرژی برقابی ترکیه از طریق نیروگاه این سد تامین خواهد شد و به همین علت این پروژه برای ترکیه بسیار مهم و حیاتی است و همچنین در مدت زمان کوتاهی هزینه صرف شده را از طریق تولید انرژی برق جبران خواهد کرد.

بنا به اعلام رسانه های ترکیه، آبگیری سد ایلیسو که با هدف دو منظوره تولید انرژی برق و ذخیره و مدیریت آب بر روی رودخانه دجله در جنوب ترکیه ساخت شده، از خرداد ۹۷ آغاز شده است.

سد ایلیسو با ظرفیتی معادل ۱۰.۶ میلیارد متر مکعب گنجایش(۲ برابر بزرگترین سد ایرانی یعنی کرخه)، در حد فاصل استان ماردین و شیرناک ساخته شده و از نظر ذخیره آب، دومین و از نظر ظرفیت نیروگاهی چهارمین سد بزرگ ترکیه به شمار می رود.

احداث این سد که از سال ۲۰۰۶ آغاز شده و بعد از سد آتاتورک با ۴۹ میلیارد متر مکعب گنجایش(معادل تمام ۶۵۰ سد ایرانی) که در ۱۹۹۲ بر روی رودخانه فرات احداث شد، دومین سد بزرگ ترکیه و از جمله سدهای بزرگ جهان به شمارمی رود.

بنا بر اعلام رسانه های ترکیه، این سد بیش از ۱۲۱ هزار هکتار از اراضی دیم در حوزه پایاب در شهرستانهای نصیبین، جزیره، ایدیل و سیلوپی ترکیه را به اراضی آبی مدرن تبدیل می کند و بنا بر اعلام کارشناسان کشاورزی ترکیه، مشروب کردن اراضی پایاب سد، با ۱۰ درصد از حجم آب مخزن آن نیز ممکن است.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: سد ایلیسو ترکیه ایران میلیارد متر مکعب تولید انرژی برق رودخانه دجله سد ایلیسو احداث شد بر روی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۷۵۹۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پروژه «مرغ لاین» در میامی افتتاح می‌شود

به گزارش خبرنگار مهر، علیرضا آشوری شامگاه پنجشنبه در شورای اداری میامی با بیان اینکه ۵۰ درصد گندم استان سمنان در این شهرستان تولید می‌شود، تاکید کرد: هفت هزار و ۵۰۰ رأس دام سبک در میامی وجود دارد.

وی با بیان اینکه میامی همچنین ۹۵ درصد چغندر قند و ۹۸ درصد دانه‌های روغنی استان سمنان را تولید می‌کند، افزود: میامی تنها شهرستان دارای زمین‌های زراعی دیم در استان سمنان است که نشان می‌دهد استعدادهای خوبی در زمینه کشاورزی و زراعت در این شهرستان وجود دارد.

فرماندار میامی گفت: مرغ لاین یک پروژه بسیار مهم برای استان سمنان محسوب می‌شود که در ماه‌های آتی در شهرستان میامی به بهره برداری می‌رسد.

آشوری با بیان اینکه شهرستان میامی دیار کاروانسراها نیز محسوب می‌شود که بیانگر ظرفیت‌های فراوان این منطقه است، گفت: ما معتقد هستیم که در حوزه گردشگری باید ارزآوری صورت گیرد زیرا میامی بافت تاریخی بی نظیر در کنار صنایع دستی، قالیبافی، تولید پوشاک و… دارد.

وی افزود: یکی از نیازهای میامی تبدیل ناحیه صنعتی به شهرک صنعتی است تا بتوانیم میزان تعداد بیشتری از صنایع باشیم.

فرماندار میامی ادامه داد: افتتاح بیمارستان میامی، خانه‌های بهداشت روستایی فاز اول ارتقای برق رسانی فرومد، پست برق میامی، ساختمان برق کالپوش و دو شهرک جدید در شهر میامی در زمره اقدامات دولت سیزدهم در این شهرستان است.

آشوری با بیان اینکه کلنگ زنی مجتمع آب رسانی کالپوش در هفته آینده با اعتباری بالغ بر ۳۰ میلیارد تومان صورت خواهد گرفت، ابراز کرد: در سفر اخیر وزیر ارتباطات، عملیات اجرایی فیبر نوری در شهرستان میامی آغاز شد و هم اکنون بیش از ۹۵ درصد روستاهای شهرستان اینترنت فور جی دارند.

به گزارش مهر، نماینده ولی فقیه در استان سمنان مهمان این نشست بود.

کد خبر 6095345

دیگر خبرها

  • افتتاح پروژه سد و نیروگاه اومااویا در کشور سریلانکا + فیلم
  • یک‌ماه تا افتتاح بزرگترین کارخانه سرب و روی کشور
  • پروژه «مرغ لاین» در میامی افتتاح می‌شود
  • جزئیات پروژه چهارباغ/ فاز نخست تیرماه افتتاح می‌شود
  • حمایت از تولید؛ اولویت سازمان غذا و دارو
  • آغاز عملیات اجرایی احداث دفترصداوسیما در سقز
  • افتتاح یکصد و سی وهفتمین مدرسه خیر ساز در روستای مارکان شهرستان خوی
  • نیروگاه خورشیدی ویژه شرکت سیمان دشتستان احداث می‌شود
  • کلنگ‌زنی احداث هتل و تله‌کابین خوشاکو در روز افتتاح هتل ۲ ستاره در ارومیه
  • افتتاح نخستین طرح صنعتی گیلان در سال جهش تولید